Kako funkcioniraju ciklusi pranja kod perilice posuđa?

Ako ste poput većine ljudi, perete posuđe svake večeri bez puno razmišljanja. Ostružete tanjure, dodate malo deterdženta, započnete ciklus i probudite se sljedećeg jutra kako biste pronašli blistavo čisto posuđe. To je dio naše svakodnevne rutine čišćenja i očekujemo da će naša perilica posuđa obaviti posao.

Pogotovo ako su vas roditelji kao dijete prisiljavali na pranje posuđa, to vam je trajno urezano u pamćenje. Svi znamo prati posuđe, ali jeste li se ikad zapitali kako perilica posuđa uistinu radi? Perilica posuđa ima mnogo više od odabira gumba za pokretanje; moderne perilice posuđa opremljene su pregrštom energetski učinkovitih ciklusa koji štede vrijeme te koji će produžiti životni vijek vašeg uređaja i osigurati pravilno postupanje s vašim posuđem.

Otkrijte što se događa u vašoj perilici posuđa i pratite naš najnoviji blog kako biste saznali kako rade ciklusi perilice posuđa.

Perilice posuđa 101 

Perilice posuđa programirane su da rade određeno vrijeme, koriste točnu količinu vode i razgrađuju ostatke hrane i bakterije, no što se događa u vašem uređaju nakon što pokrenete novi ciklus pranaja?

Shvatite to kao cunami za čišćenje – voda juri s neumoljivom snagom, napadajući svaki djelić masti i prljavštine koji su ostali na vašem tanjuru. Ali točnije, ciklus započinje ispuštanjem pumpe koja prazni preostalu tekućinu u stroj. Zatim vruća voda ulazi u uređaj i puni mali spremnik na dnu perilice posuđa.

Temperatura vode i količina izbačene energije ovisit će o odabranom ciklusu. Želite odabrati ciklus koji će nuditi odgovarajuću razinu čistoće, a ovisno o tome koliko je vaše posuđe prljavo, to može utjecati na duljinu ciklusa.

Upotreba vode i energije razlikuje se kod svih marki i modela perilica posuđa, pa ako želite biti sigurni da učinkovito koristite svoj uređaj, u uputstvu za upotrebu potražite posebne preporuke za odabir programa pranja. Ajmo otkriti koji će programi perilice posuđa najbolje odgovarati vašim potrebama za pranje.

Koji susve razni programi perilica posuđa?

  1. Uobičajeni ciklus : Ovaj se ciklus koristi za svakodnevno pranje i sušenje. Ovaj će ciklus tretirati vaše ne jako zaprljano posuđe bez  velikih temperatura ili produženog vremena pranja. Uobičajeni ciklus obično traje oko 90 minuta.
  2. Ciklus brzog pranja : Poznat je i kao 30-minutno ili 1-satno pranje, a ciklus brzog pranja koristi velik pritisak vode i temperature za brzo i učinkovito čišćenje posuđa. To je idealan izbor kada su gosti na putu, a vi žurite očistiti hrpu blago zaprljanog posuđa, zdjela ili drugih neophodnih predmeta.
  3. Ciklus pranja sa senzorima ( AUTO )  : Sensori automatski određuju postavke pranja i sušenja za vaše punjenje, ovisno o temperaturi, razini prljavosti i količini pinjenja. Upotrijebit će samo točnu količinu vode i energije potrebne za čišćenje posuđa, što ga čini korisnim izborom za miješanje predmeta s različitim razinama prljavosti.
  4. Intezivan ciklus : Ovaj način rada koristi dodatni nalet vode i više temperature za rješavanje velikih prljavosti i žilavih, zasušenih predmeta. Ako imate jako zaprljanu tepsiju, lonac ili posudu za roštilj, ovo je program za vas. Ovakav program pranja može trajati do četiri sata.
  5. Ciklus predpranja : Također poznata i kao funkcija predtretiranja, ova postavka natapa sva jela s zapečenom hranom. To smanjuje vašu rutinu čišćenja jer nećete morati namakati posuđe prije nego što ga stavite u perilicu posuđa. Može sadržavati i zasebni ciklus ispiranja koji će odmah poprskati posuđe prije nego što se bilo koja čestica hrane stigne osušiti do posuđa.
  6. Osjetljivi ciklus : Ovaj ciklus radi na puno nižoj temperaturi kako bi zaštitio krhke predmete. Naziva se i svjetlosnim ciklusom ili staklenim ciklusom, a često se koristi za fini porculan, kristal ili bilo koji drugi predmet koji biste obično prali ručno.
  7. Ciklus visoke temperature : Ako trebate otkloniti masne ostatke ili ostatke izgorene hrane, upotrijebite ciklus visoke temperature. To će podići glavnu temperaturu pranja na minimalno 70 stupnjeva, pomažući poboljšati performanse pranja i sušenja.
  8. Ciklus dezinfekcije : Ova postavka još više pojačava temperaturu, podešavajući ciklus pranja na 80 stupnjeva kako bi se ubilo 99,99 posto bakterija uzrokovanih prljavosti iz hrane. Možda ćete čak pronaći i postavku koja sadrži koncentrirani nalet pare kao dio funkcije Sanitize.

Što su ciklusi sušenja?  

Ciklusi sušenja često su specifičniji za model perilice posuđa, ali vjerojatno ćete pronaći opciju Heat Dry na gotovo svakoj perilici posuđa. Heat Dry koristi unutarnji grijaći element za stvaranje ravnomjernog i postojanog protoka vrućeg zraka oko vašeg posuđa. To pomaže brzom isparavanju kapljica vode i ubrzavanju procesa sušenja, ali sveukupno to može produžiti duljinu ciklusa oko 30 minuta.

Druga uobičajena postavka je produženi ciklus sušenja. Ova će funkcija povećati konačnu temperaturu ispiranja ili produžiti vrijeme provedeno ciklusom Heat Dry. Kombinacija ove dvije postavke programa sušenja osigurava poboljšane performanse sušenja i smanjuje sva vodena mjesta koja ostanu na vašem posuđu i staklenom posuđu.

Učinkoviti elementi za čišćenje 

Koliko god ovi ciklusi perilice posuđa bili moćni i učinkoviti, oni to ne mogu sami. Potrebna im je kombinacija kvalitetnog deterdženta, koncentrirane topline i dinamičnog sustava pranja kako bi se osiguralo da posuđe izađe čisto.

Deterdžent 

Uobičajeni deterdženti za kućanstvo nanijet će se u unaprijed određeno vrijeme tijekom ciklusa pranja ili se mogu dodati u spremnik za pranje. Tablete su često učinkovitije od deterdženata u prahu, tekućini ili gelu, ali to može ovisiti o odabranom ciklusu i razini prljavosti svakog posuđa.

Nemojte koristiti sapun za posuđe – on nije posebno formuliran za pranje unutar vašeg uređaja. Može stvoriti lavinu pjene koja curi tijekom ciklusa pranja i napraviti nered po cijelom kuhinjskom podu.

Toplina 

Visoke temperature vode koriste se za razgradnju čestica hrane, sanaciju posuđa i pomoć u otapanju aktivnih deterdženata. Ako pokrenete ciklus s prehladnom vodom, možda neće potpuno razgraditi deterdžent i ostat će vam posuđe prljavo.

Sustav pranja 

Sustav pranja započinje snažnim prskalicama. Svaka se prskalica okreće dok ju uređaj puni vodom pod pritiskom kako bi pokrila svaku razinu perilice posuđa. Ovi mlazovi za čišćenje uklanjaju čestice hrane s vašeg posuđa, a kako se hrana ispire, ona ostaje zarobljena u filtru.

Dvostruki sustav filtracije pomaže da se vaš filtar čuva od prljavštine. Ostatci ostataka prljavštine ili hrane ispiru se kroz odvodno crijevo u vaše cijevi.

Uštedite više 

Trenutno će novije perilice posuđa raditi duže cikluse pranja od starijih modela perilica posuđa, ali troše mnogo manje vode i energije kako bi postigle istu razinu učinkovitosti čišćenja. Potpuno nova perilica posuđa s certifikatom Energy Star smanjit će potrošenu  količinu vode na pola, štedeći gotovo 5000 litara vode godišnje.

A sada kada znate malo više o ciklusima perilice posuđa i načinu njihovog rada, možete uštedjeti još više vremena, vode i novca. Ako ste se zasitili svoje pretpovijesne perilice posuđa, ostavite je u prošlosti i obnovite se sa novim modernim uređajem.

Ako imate pitanja ili želite saznati više, nazovite nas, pregledajte naš ponudu ili nas osobno posjetite kako biste proučili našu ponudu perilica posuđa i pribora za čišćenje.

 

 

 

Leave a comment